Vikend – Kapla

leto: 2020
vir: naročilo
tip objekta: stanovanjski
investitor: privat
lokacija: Kapla
površina območja: 1.392 m2
površina objekta: 271 m2
etažnost: K+P+M
konstrukcija: lesena skeletna nosilna konstrukcija
fasada: lesene letve
notranji ometi: konopljin omet, apneni omet
toplotna izolacija: konopljin beton
status: v fazi projektiranja
avtor: Peter Rijavec univ. dipl. inž. arh.
vizualizacije: David Groleger univ. dipl. inž. arh.

Oblikovanje objekta izhaja iz preprostih tradicionalnih lokalnih arhitekturnih elementov, kot so volumni gospodarskih poslopij ter element križa pri kozolcu. Oba primera sta vidna pri sosednjih objektih neposredno iz parcele. Tradicionalne elemente pa pri novem objektu povežemo v sodobno moderno obliko. Valoviti volumni streh novega objekta »se ujamejo« z vrhovi okoliškega hribovja.
Objekt bo namenjen občasnemu bivanju, počitku in sprostitvi v mirnem naravnem okolju, ter tudi druženju. V pritličju urejamo odprte bivalne prostore ter savno. V mansardi pa tri spalnice z lastnimi kopalnicami. Pritlični prostori se odpirajo proti severu, kjer se nam odpirajo prijetni pogledi na okoliško hribovje. V okviru zunanje ureditve lahko med drugim izbiramo med različnimi možnostmi bivanja na pokritih in odkritih terasah, masažne kopeli, ter zelenega parka pod obstoječimi starimi drevesi.
Objekt bo v veliki meri zgrajen iz naravnih materialov in sicer v kombinaciji lesene nosilne konstrukcije in konopljinega betona, ki deluje kot polnilo sten in toplotna izolacija.